Share!

Intersex Greece

“Ναι στο δικαίωμα των ίντερσεξ ανθρώπων στο γάμο και την τεκνοθεσία.„

Η Intersex Greece είναι η πρώτη intersex-led οργάνωση της χώρας μας που ως κύριο μέλημά της έχει την ανάδειξη και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ίντερσεξ προσώπων και των οικογενειών τους στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας το δικαίωμα στο γάμο και στην τεκνοθεσία αναγνωρίζεται ακόμα μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια, αποκλείοντας έτσι από τις παραπάνω θεσμικές διαδικασίες οποιοδήποτε πρόσωπο δεν εμπίπτει στο δίπολο “ετεροφυλόφιλος άντρας-ετεροφυλόφιλη γυναίκα”.

Έτσι, σε επίπεδο βιολογικού φύλου αποκλείονται τα ίντερσεξ πρόσωπα, σε επίπεδο κοινωνικού φύλου τα τρανς και τα μη δυαδικά πρόσωπα, σε επίπεδο σεξουαλικού προσανατολισμού τα ομοφυλόφιλα, τα αμφιφυλόφιλα ή τα ασέξουαλ πρόσωπα. Με μεγάλη απογοήτευση πληροφορηθήκαμε πρόσφατα από μέλος μας ότι απέρριψαν την αίτηση ενός ίντερσεξ ανθρώπου για τεκνοθεσία, λόγω ακριβώς της ίντερσεξ διαφοροποίησής του, με την πρόφαση της “πιθανής ψυχολογικής αστάθειας”. 

Όσο για την δυνατότητα σύναψης γάμου από ίντερσεξ πρόσωπα, ούτε αυτή φυσικά υφίσταται, αφού δεν υπάρχει καν νομική αναγνώρισή μας. Έτσι, όποιο ίντερσεξ άτομο θέλει να συνάψει γάμο, καλείται να το κάνει κρύβοντας την ίντερσεξ διαφοροποίησή του και “υιοθετώντας” αναγκαστικά μία από τις δύο μόνο διαθέσιμες επιλογές του ληξιαρχείου – “άρρεν” ή “θήλυ”- με αποτέλεσμα τη διαιώνιση της αορατοποίησής του. 

Η ανισότητα στο δικαίωμα σύναψης γάμου και τεκνοθεσίας των απανταχού φυλοδιαφορετικών ατόμων στην Ελλάδα είναι καιρός να σταματήσει. Η ψήφιση του αναφαίρετου και αυτονόητου δικαιώματος στο γάμο και τη γονεϊκότητα για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, εφόσον βέβαια το επιθυμούν, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι ένα αληθινά δημοκρατικό και προοδευτικό κράτος που δεν ποινικοποιεί την ερωτική και συντροφική αγάπη ούτε περιχαρακώνει την πανανθρώπινη ανάγκη της γονεϊκότητας με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό (γκέι, λεσβίες, bisexual, ασέξουαλ), την ταυτότητα φύλου (τρανς, κουήρ, μη δυαδική) ή τα χαρακτηριστικά φύλου (ίντερσεξ).

Ισότητα, λοιπόν, στο γάμο και την τεκνοθεσία για όλα, όλες και όλους. Τίποτε για μας χωρίς εμάς.

Είπαν:

Μετάβαση στο περιεχόμενο