Share!

Πολύχρωμο Σχολείο

“Η ισότητα στο γάμο αποτελεί μία από τις δίκαιες μάχες που δίνει το κίνημα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων στη χώρα μας.„

Η ισότητα στο γάμο αποτελεί μία από τις δίκαιες μάχες που δίνει το κίνημα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων στη χώρα μας. Ως ισότιμες/-οι πολίτισσες/-ες τα άτομα που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αξίζουν και δικαιούνται αντίστοιχη αντιμετώπιση εντός του κοινωνικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένων των ίσων δικαιωμάτων στο γάμο.

Το οικογενειακό δίκαιο, ωστόσο, μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να κάνει διακρίσεις, με αποτέλεσμα την καταστρατήγηση του δικαιώματος των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων να παντρευτούν το άτομο που αγαπούν και να δημιουργήσουν οικογένεια στην οποία θα αναγνωρίζονται και οι δύο γονείς.

Όπως μας δίδαξε η ιστορία, ο διαχωρισμός ακυρώνει αυτομάτως την ισότητα, γιατί ισότητα υπάρχει όταν όλα τα άτομα έχουν το δικαίωμα να κάνουν ίδιες επιλογές. Η νομική αναγνώριση του γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια θα καταστήσει τις σχέσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ισότιμες απέναντι στο νομικό καθεστώς αλλά και την κοινωνία. Αντίθετα, η αντιμετώπισή τους ως πολίτισσες/-ες δεύτερης κατηγορίας ενισχύει το στιγματισμό, τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις στέλνοντας το μήνυμα προς την κοινωνία ότι οι μη ετερόφυλες σχέσεις είναι κατώτερες, μη φυσιολογικές και πως τα ανθρώπινα δικαιώματα τίθενται υπό συζήτηση στην περίπτωση που οι σχέσεις δεν υπακούουν στο ετεροκανονικό πρότυπο. Ο διαχωρισμός αυτός ενισχύει αναπόφευκτα τον εκφοβισμό, τα εγκλήματα και τη ρητορική μίσους εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων.

Το Πολύχρωμο Σχολείο υποστηρίζει τη νομική αναγνώριση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών ως μια δίκαιη απαίτηση που βασίζεται στις αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και ως αναγκαίο μέσο ενίσχυσης της ασφάλειας, της αυτοεκτίμησης, της υγείας και της ευημερίας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Είπαν:

Μετάβαση στο περιεχόμενο