Ο γάμος είναι μια γιορτή αναγνώρισης και αγάπης και θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα όλων των ανθρώπων, χωρίς αστερίσκους.
Αναδημοσίευση απο news247 20 Ιουνίου 2022 06:34
Στην Ελλάδα, όποιο ζευγάρι ομοφύλων επιθυμεί την επισημοποίηση της σχέσης του ενώπιον του νόμου έχει τη δυνατότητα να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Αυτό κατέστη δυνατό μετά την ψηφοφορία της 23ης Δεκεμβρίου 2015, όταν η Βουλή υπερψήφισε με 193 ψήφους, τον νόμο περί επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης, που ως τότε αφορούσε μόνο ετερόφυλα ζευγάρια.
Η σχετική νομοθεσία δεν περιλάμβανε διάταξη για την τεκνοθεσία, παρόλο που αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εδώ και δεκαετίες.
Το ζήτημα της αναγνώρισης των ομοφυλοφυλικών σχέσεων απασχολούσε, τη χώρα αρκετά χρόνια πριν.
Τον Ιούνιο του 2008, ο δήμαρχος Τήλου Α. Αλιφέρης προχώρησε στη σύναψη πολιτικού γάμου μεταξύ δύο ομόφυλων ζευγαριών, εκμεταλλευόμενος την απουσία διευκρίνισης στον Αστικό Κώδικα του φύλου των ζευγαριών σε έναν πολιτικό γάμο. Η αντίδραση στην ενέργεια του δημάρχου ήταν άμεση, με τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη να χαρακτηρίζει τους γάμους ανυπόστατους και με τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου να προβαίνει, σε συνεργασία με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ακύρωσή τους.
Όσον αφορά το θεσμό του συμφώνου συμβίωσης, αυτός θεσπίστηκε επίσημα το 2008, ωστόσο περιοριζόταν σε ζευγάρια διαφορετικού φύλου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξετάζοντας τις καταγγελίες για αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το δικαίωμα του συμφώνου συμβίωσης, δικαίωσε τους ενάγοντες και τον Νοέμβριο του 2013 χαρακτήρισε τον περιορισμό των συμφώνων συμβίωσης μόνο για άτομα διαφορετικού φύλου ως μη πειστικό, καταδικάζοντας την Ελλάδα και αναγκάζοντάς τη να καταβάλει χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ σε καθέναν από τους ενάγοντες.
Τελικά, την άνοιξη του 2015, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ανακοίνωσε τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το σχέδιο νόμου που θα επέτρεπε το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, και παρά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις, το δικαίωμα στον γάμο αφορά μόνο ετερόφυλα ζευγάρια, κάτι που παλεύει να αλλάξει η καμπάνια “Πες το Ναι!”.
Η “Πανελλήνια Καμπάνια για την Ισότητα στον Γάμο” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Homo Evolution, σχετικά με το αίτημα για ισότητα στο δικαίωμα στον γάμο στην Ελλάδα και για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ο σημερινός νόμος δεν επιτρέπει τη σύναψη πολιτικού γάμου από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ δεν είναι δυνατή και η από κοινού τεκνοθεσία ή και αναγνώριση οικογενειακών δεσμών. Αυτήν την ανισότητα καλείται να αναδείξει η καμπάνια και να ευαισθητοποιήσει την ευρύτερη κοινότητα πάνω στο ζήτημα.
Η ΑΜΚΕ Homo Evolution (HOMO) έχει μεγάλη εμπειρία σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, καθώς και σε θέματα μάρκετινγκ, επικοινωνίας και υπεράσπισης.
Η HOMO εκδίδει, επίσης, το μοναδικό ελληνικό έντυπο-free press ΛΟΑΤΚΙ+ περιοδικό Antivirus, ενώ η καθημερινή του πύλη ενημέρωσης avmag.gr, μετρά πάνω από 140.000 μοναδικές επισκέψεις/μήνα, και θεωρείται ασφαλής χώρος από και για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Η HOMO διαθέτει μια εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, τα μέλη της οποίας προέρχονται από ένα ευρύ και ποικιλόμορφο φάσμα υποβάθρων και σπουδών, όπως κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες, έρευνα, διαφήμιση, μάρκετινγκ, επικοινωνία, διαχείριση έργων, κτλ.
Για την ισότητα στον γάμο και την καμπάνια του ANTIVIRUS, “Πες το Ναι!”, συζήτησαν πρόσφατα ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανώλακης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Στέργιος Καλπάκης και ο αναπληρωτής γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κ. Γιάννης Βήκας.
Στη συζήτηση που έλαβε χώρα στην εκπομπή “Αντιθέσεις” στο Action24 και οι τρεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην καμπάνια και τόνισαν τη σημαντικότητα του να ψηφιστεί η ισότητα στον γάμο και στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιατρομανωλάκης αναφέρθηκε στο πόρισμα της επιτροπής της Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ και κυρίως σε αυτά που έχουν υλοποιηθεί από την κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο κ. Καλπάκης αναφέρθηκε στους νόμους που ψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και στο σχέδιο νόμου που έχει θέσει σε διαβούλευση η αντιπολίτευση, σχετικά με την ισότητα στον γάμο.
Τέλος, ο κ. Βήκας τόνισε τη στήριξη που έχει προσφέρει η παράταξη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σε όλες τις προσπάθειες για την αναγνώριση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.
Ο γάμος είναι μια γιορτή αναγνώρισης και αγάπης και θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Και τώρα είναι η στιγμή ο γάμος να αναγνωριστεί ισότιμα, χωρίς αστερίσκους και αποκλεισμούς.
Για αυτό, λοιπόν, θα πρέπει όλ@ να φωνάξουμε δυνατά πως ο νόμος θα πρέπει να αλλάξει και αυτή η αλλαγή θα πρέπει να γίνει σήμερα!