Με ιλιγγιώδεις ταχύτητες πηγαίνει η καμπάνια «Πες το Ναι!»,έχοντας συγκεντρώσει από 58.000 υπογραφές μέσα σε λίγες μέρες. Ας μιλήσουμε ξανά για τα αυτονόητα.
Αναδημοσίευση απο oneman.gr ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΛΑΔΗΣ 21 ΙΟΥΝ 2022
Είναι έτοιμη η κοινωνία μας για να θεσπίσει νομικά τον γάμο για ομοφυλόφιλα ζευγάρια; Το ερώτημα αυτό πλανάται πάνω από τα έδρανα της Βουλής τις τελευταίες ημέρες, μετά την πρόταση νόμου που κατέθεσε προς ψήφιση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά στην ουσία είναι άτοπο και μάλλον παραπλανητικό.
Διότι ανέκαθεν, κομμάτι αυτής της κοινωνίας ήταν και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Με τη μόνη διαφορά ότι εκείνα βρέθηκαν από νωρίς στην ευάλωτη πλευρά της ιστορίας, έχοντας μπροστά τους μια ζωή με συνεχείς διεκδικήσεις για τα αυτονόητα. Για αυτά τα άτομα δεν ήταν αυτονόητο, για παράδειγμα, ότι θα έπαιζαν όποιο παιχνίδι ήθελαν μικρά, ούτε θα κουρεύονταν ελεύθερα και θα φορούσαν ρούχα, σύμφωνα με τα γούστα τους. Το coming out είναι πρακτικά μια ατελείωτη διαδικασία, που ξεκινάει από τη «ντουλάπα» της οικογένειας, τη σκληράδα των παιδιών στο σχολείο και το άμεσο φιλικό περιβάλλον, αλλά φτάνει μέχρι την κάθε νέα ημέρα της ενήλικης ζωής, τα πάρτι και τα βράδια στην πόλη, αφού το ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο δεν σταματάει ποτέ να διεκδικεί το αυτονόητο της απενοχοποίησης.
Αυτονόητο δεν είναι ένα άτομο να μπορεί καταρχήν να συνάψει γάμο με το ζευγάρι του; Να φτιάξει νομικά και συναισθηματικά τη ζωή του, όπως το ίδιο θέλει και ονειρεύεται; «Ναι μεν, αλλά», απαντάει η Πολιτεία σήμερα, επιβεβαιώνοντας πόσο επίκαιρο είναι το αίτημα «Άνευ όρων», που φώναζε περήφανα το Athens Pride για φέτος. Άνευ όρων και στον γάμο, για να υπάρξει επιτέλους ισοτιμία εμπρός στο γράμμα του νόμου και κατά συνέπεια στην τεκνοθεσία και όχι μόνο.
Αυτό το απλό κι αυτονόητο αίτημα διεκδικεί η καμπάνια «Πες το Ναι!», που έχει σαρώσει τις τελευταίες εβδομάδες.
Πάνω από 58.000 λένε το ναι – εσύ τι σκέφτεσαι;
Η ελληνική νομοθεσία προσάρτησε το σύμφωνο συμβίωσης μόλις το 2015, ύστερα από την καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για αυτήν την παράβλεψη. Αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο ισχύει μέχρι και σήμερα, αφήνοντας εκτός νόμου τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, όπως και την κοινή τεκνοθεσία: τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχουν δικαίωμα αίτησης για υιοθεσία μόνο κατά μόνας, όχι ως ζευγάρι.
Πέρα από το ηθικό πλήγμα, μένουν στον αέρα τα δικαιώματα στα κληρονομικά και αυξάνονται τρομερά οι δυσκολίες στα γραφειοκρατικά ζητήματα, ήδη από το σχολείο.
Την ίδια στιγμή, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης –με πρώτη την Ολλανδία– είναι πλήρως κατοχυρωμένα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα για το δικαίωμα στον γάμο. Εμάς τι μας εμποδίζει ακριβώς;
Μια σχετική δημοσκόπηση που δημοσίευσε το ΔιαΝΕΟσις πρόσφατα έδειξε ότι πάνω από τους μισούς Έλληνες αποδέχονται τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών (51,7% απάντησαν «μάλλον ναι» και «σίγουρα ναι»). Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ποσοστά στην ετήσια αυτή έρευνα δείχνουν ότι με τα χρόνια κάμπτονται τα στερεότυπα στον κοινό νου.
Επομένως, ποιο εμπόδιο μένει στη μέση; Μάλλον, να ακουστεί στην Πολιτεία ότι η κοινωνία έχει σπάσει τα καβούκια της. Χαρακτηριστική είναι η επιτυχία της πανελλήνιας καμπάνιας «Πες το Ναι!», που λάνσαρε το περιοδικό Antivirus πριν λίγο καιρό και ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 58.000 υπογραφές.
Τραγουδιστές, πολιτικοί, αθλητές, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και χιλιάδες πολίτες φωνάζουν το ναι στο αίτημα για ισότιμη πρόσβαση στον γάμο και την τεκνοθεσία. Εσύ, τι σκέφτεσαι ακόμα;