Share!

Θετική Φωνή – Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος

“Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος στηρίζει το αίτημα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων για ισότητα στον γάμο και τονίζει πως οι διακρίσεις σε θεμελιώδη δικαιώματα δυσχεραίνουν το έργο της πρόληψης, της περίθαλψης και εν γένει της πρόσβασης στην υγεία. „

Με πολυετή εμπειρία στον αγώνα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ως μελών μιας από τις πλέον στιγματισμένες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται δυσανάλογα από τον HIV και τις επιπτώσεις του, γνωρίζουμε ότι πολλές από τις διακρίσεις που υφίστανται έχουν θεσμικό χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανισότητα στο γάμο, η οποία δεν μας προβληματίζει μόνο για τις συμβολικές της διαστάσεις αλλά ουσιαστικά για το ότι ο πολιτικός γάμος αποτελεί γέφυρα για δικαιώματα που θα πρέπει να κατέχει κάθε πολίτης. Παραδείγματος χάριν, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εξαιτίας του ότι δεν μπορούν να παντρευτούν, δεν έχουν ευνοϊκές διατάξεις φορολογικού δικαίου ή δικαίωμα στην τεκνοθεσία, όπως τα έγγαμα ετερόφυλα ζευγάρια.

Οι δυσκολίες αυτές αποτελούν παραβιάσεις της θεσμικής ισότητας και ισονομίας και μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε τομείς της ζωής ενός ατόμου που επηρεάζουν με άμεσους και έμμεσους τρόπους και τα θέματα υγείας, την απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, την πρόληψη και τη θεραπεία. Για αυτούς τους λόγους, η Θετική Φωνή προσυπογράφει το αίτημα για ισότητα στο γάμο.

Είπαν:

Μετάβαση στο περιεχόμενο