Share!

Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα

“Το Orlando LGBT+ λέει ναι στην ισότητα στον γάμο και την ανατροφή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Η επιστήμη έχει καταλήξει εδώ και δεκαετίες -και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.„

Ως επιστημονικός φορέας για την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων χαιρετίζουμε με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία και συνδράμουμε όπως μπορούμε στην άσκηση θεσμικής και πολιτικής πίεσης για την ισότητα στον γάμο και την διασφάλιση της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά και των παιδιών τους.Συμμετέχουμε στην διάδοση της καμπάνιας, ενώ η μία εκ των δύο ιδρυτριών μας είναι υπερήφανα και ορατά άτομο που μεγάλωσε με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς στην Ελλάδα.

Ως επιστημονικός φορέας, αναλυτικότερα:
– Καταδικάζουμε την αναπαραγωγή κάθε απαρχαιωμένου ψευδοεπιστημονικού επιχειρήματος όπως το ότι “η επιστήμη δεν έχει καταλήξει” σε σχέση με την τεκνοθεσία/ανατροφή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.
– Θυμίζουμε ότι ο πρώτος διεθνής φορέας ψυχικής υγείας που αναγνώρισε την ανάγκη θέσπισης ίσως δικαιωμάτων γύρω από τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών ήταν η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA) το 2002, αναδεικνύοντας τα ήδη μακρόχρονα και πλήρως επιβεβαιωμένα σχετικά ερευνητικά ευρήματα. Έκτοτε έγκυροι φορείς υγείας και ψυχικής υγείας, επιστημονικοί σύλλογοι, ακαδημαϊκές εταιρείες κ.α. έχουν συμπεριλάβει το ζήτημα της ισότητας στον γάμο στις θέσεις τους, ως ένα βήμα άρσης μιας σοβαρής διάκρισης που μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική υγεία και την ευζωία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και των παιδιών τους.- Όλα τα ερευνητικά δεδομένα πάνω στο ζήτημα, έχουν προ πολλού καταλήξει στο ότι η ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών ΔΕΝ επηρεάζεται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό (ή/και την ταυτότητα φύλου) των γονιών.
– Αντίθετα η ανάπτυξή τους μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς, και την άρνηση δικαιωμάτων και πόρων, σε βάρος των ίδιων και της οικογένειάς τους.
– Αντιδρούμε στην επίκληση της επιστήμης που εν τέλει λειτουργεί ως προκάλυμμα στερεοτύπων και καλά εδραιωμένων συντηρητικών ομοφοβικών αντιλήψεων.
– Ζητούμε από το κράτος, τους βουλευτές-τριες, τα κόμματα και τα θεσμικά όργανα να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για την επίλυση ενός κομβικού ζητήματος ισότητας και δικαιωμάτων. Έχουμε ήδη καθυστερήσει.
………………………
ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.
Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη ανακοίνωση επίσημου φορέα ψυχικής υγείας στις Η.Π.Α, δυστυχώς στην Ελλάδα οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς/σύλλογοι ψυχικής υγείας δεν έχουν πάρει δημόσια θέση για το ζήτημα, όπως θα έπρεπε.
Ως Orlando LGBT+ καλούμε κάθε τέτοιο φορέα, όπως επίσης κάθε ακαδημαϊκό όργανο και ατομικότητα, που εστιάζουν στην ψυχική υγεία, να πάρουν θέση δημόσια και να συνδράμουν στην άσκηση κοινωνικής και πολιτικής πίεσης για την άρση μιας μακροχρόνιας διάκρισης.
Παραμένουμε στην διάθεση κάθε συναδέλφου, ατόμου και συλλογικότητας για κάθε πληροφορία σε σχέση με την ισότητα στον γάμο και τις θέσεις επιστημονικών φορέων.


Υπογραμμίζουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα (πρέπει να) είναι αδιαπραγμάτευτα.

Είπαν:

Μετάβαση στο περιεχόμενο